< WRÓĆ DO Księga przepisów

Wątróbki indycze faszerowane gruszką i wędzoną szynką

Księga Przepisów 2015-01-23
Składniki:
z miodem wrzosowym z Borów Dolnośląskich ChOG
 
Składniki
 
• 600 g wątróbki z indyka
• 2 gruszki
• 100 g wędzonej szynki
• łyżka masła
• 3 ząbki czosnku
• sól, pieprz
• tymianek do smaku
• 3 łyżki miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich
Przygotowanie:
 
 
Wątróbkę przelać na durszlaku wrzątkiem i ostudzić. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Szynkę wędzona pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, gruszkę oraz przyprawy do smaku. Wątróbkę przekroić wzdłuż i nadziać farszem. Następnie ułożyć delikatnie na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180°C na 15 min. Po wyjęciu z piekarnika polać miodem wrzosowym.
 
Poleca Grzegorz Labuda,
Szef kuchni restauracji Tiffi, Iława
 
 


 
www.trzyznakismaku.pl
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.