< WRÓĆ DO Księga przepisów

Bezglutenowy tort z fasoli wrzawskiej ChNP

Księga Przepisów 2015-01-23
Składniki:
z miodem drahimskim gryczanym ChOG i konfiturą z wiśni nadwiślanki ChNP
 
 
Składniki
 
(dla 8 osób) 
 
Biszkopt:
• 25 dag fasoli wrzawskiej
• 10 jaj
• 30 dag drobnego cukru
• 7 dag mąki migdałowej
• 1 laska wanilii
• przyprawy: szczypta soli
 
Krem:
• 1½ l śmietany 36%
• 1 słoik (350 g) gryczanego miodu drahimskiego
• 2-3 słoiki konfitury z wiśni nadwiślanki
 
Przygotowanie:
Biszkopt: Fasolę wrzawską sparzyć i namoczyć przez noc w zimnej wodzie, następnie ugotować do miękkości. Ugotowaną i przestudzoną fasolę zemleć i jeśli będzie potrzeba (widoczne będą grudki, skórki), przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę, białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Utarte żółtka połączyć z masą fasolową, następnie do jednolitej masy porcjami dodawać pianę oraz mąkę migdałową. Masę przełożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy. Blachę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok. 40 minut.
 
Krem: Schłodzoną śmietanę ubić na półsztywno, dodać kilka łyżek miodu drahimskiego (ilość zależy od osobistych preferencji) i kontynuować ubijanie.
 
Składanie tortu: Przestudzony biszkopt przekroić na dwie równe części. Spód równomiernie posmarować konfiturą z wiśni nadwiślanki, a następnie przykryć ją warstwą kremu. Ułożyć drugi biszkopt i udekorować tort pozostałym kremem. 
 
Czas przygotowania: 1,5 godz.
 
Poleca Dominika Hoppe,
właścicielka restauracji Bułka z Masłem, Poznań
 
 
narzędzia: garnek, mikser, sito, tortownica
tagi: tort, fasola wrzawska, miód drahimski, wiśnia nadwiślanka
 

Przepis: www.trzyznakismaku.pl
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS