< WRÓĆ DO Księga przepisów

Pieczeń z chleba prądnickiego z karpiem zatorskim

Księga Przepisów 2014-12-10
Składniki:
dla 8 osób) 
 
• 1 kg chleba prądnickiego
• 1 karp zatorski (ok. 1,8 kg)
• 500 ml mleka
• 4 jaja
• 80 g mąki żytniej
• 2 gałązki rozmarynu
• 200 ml majonezu
• 2 jajka ugotowane na twardo
• 4 ogórki korniszony
• kilka grzybków marynowanych
• ½ pęczka natki pietruszki
• przyprawy: pieprz, sól i gałka muszkatołowa do Smaku
 
Przygotowanie:
Chleb prądnicki pokroić w kostkę i zalać mlekiem. Odstawić, aby dobrze się namoczył. Karpia zatorskiego dokładnie umyć, następnie zdjąć łuski, wypatroszyć i ponownie umyć. Zdjąć z ryby filety. Pokroić je na mniejsze kawałki, pozbywając się ości. Pozostałe części karpia odłożyć do innej potrawy, np. zupy rybnej. Namoczony chleb rozetrzeć, dodać surowe jaja i wymieszać. Teraz do ciasta dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz mąkę. Tak przygotowane ciasto połączyć z kawałkami ryby. Przelać całość do natłuszczonej i wysypanej mąką foremki. Po wierzchu posypać ciasto ziarenkami pieprzu i igiełkami świeżego rozmarynu. Całość piec w temperaturze 180°C przez 40 minut. Przygotować sos tatarski: ugotowane jajka, ogórki korniszony i grzybki marynowane pokroić drobno i wymieszać z majonezem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Po upieczeniu poczekać, aż pieczeń lekko ostygnie, i podawać pokrojoną w plastry z sosem tatarskim.
 
Czas przygotowania: 1,5 godz.
 
Poleca Witold Iwański,
szef kuchni Hotelu Narvil Conference & Spa, Serock
 


 
narzędzia: nóż, forma do pieczenia
tagi: pieczeń, chleb prądnicki, karp zatorski
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.