< WRÓĆ DO Księga przepisów

Zupa ułańska z fasoli korczyńskiej

Księga Przepisów 2014-12-10
Składniki:
• 100 g suchej fasoli korczyńskiej ChOG
• ćwierć łyżeczki suszonego cząbru
• 500 g kości wieprzowych
• 2-3 skrzydełka z kurczaka
• porcja włoszczyzny bez kapusty
• po 2-3 ziarenka pieprzu i angielskiego ziela
• listek laurowy, 2 cebule: nieobrana i obrana cebula
• 100 g domowego cienkiego makaronu
• 200 g kiełbasy myśliwskiej GTS
• 100 g wędzonego chudego boczku, 50 g słoniny
• 2-3 ząbki czosnku, po łyżce mąki i smalcu, sól
• mielona papryka
• ¾ szklanki śmietany
Przygotowanie:
 
Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, dodając cząber. Obraną włoszczyznę, kości wieprzowe, skrzydełka, i nieobraną cebulę umyć, włożyć do rondla, zalać 2 litrami wody, dodać ziele, listek i pieprz i przez półtorej godziny gotować, aż powstanie esencjonalny bulion (lepiej przykryć garnek, żeby płyn zbytnio nie odparował). Pod koniec gotowania posolić. Przecedzić bulion. 2 szklankami zalać wędzony boczek i ugotować. Boczek wyjąć i pokroić w grubą kostkę. Słoninę i obraną cebulę drobno posiekać. Na patelni stopić słoninę, dodać smalec i posiekaną cebulę, chwilę smażyć. Do słoniny i cebuli dodać mąkę, wymieszać i wlać pół szklanki przestudzonego bulionu. Ponownie wymieszać i połączyć z fasolą oraz wywarem, w którym gotował się boczek. Gotować razem kilkanaście minut, lekko przestudzić, zmiksować na gładki jednolity krem. W pozostałym bulionie zagotować makaron. Fasolowy krem połączyć z bulionem i makaronem, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę myśliwską i boczek, gotować razem kilka minut. Doprawić do smaku solą i mieloną papryką. Tuż przed podaniem wlać śmietanę, wymieszać. Smacznego!
 
Poleca Agata Wojda,
szef kuchni restauracji Opasły Tom PIW, Warszawa
 


 
narzędzia: garnek, patelnia
tagi: fasola korczyńska, kiełbasa myśliwska
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS