< WRÓĆ DO Księga przepisów

Chrusty poznańskie z wielkopolskim serem smażonym

Księga Przepisów 2014-12-10
Składniki:
• 1 opakowanie wielkopolskiego sera smażonego ChOG
• 2 żółtka jaj
• 4 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• po 2 łyżki płatków migdałów
• orzechów włoskich i rodzynek
• 1 l oleju
• garść ziarna słonecznika w karmelu
• 3 słoiczki dżemu truskawkowego (po 200g)
• 2 owoce kiwi
• 2 nektarynki
Przygotowanie:
Ser wielkopolski wyrobić na jednolitą masę z żółtkami, mąką, cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Rozdrobnić płatki migdałów i orzechy, a rodzynki sparzyć wrzątkiem. Dodać bakalie do przygotowanej masy, wymieszać. Formować wrzecionowate chruściki wielkości pierożków i smażyć w głębokim tłuszczu.
Dżem przetrzeć przez sito. Obrane kiwi pokroić w półplastry, a z nektarynek wykroić cząstki grubości ok. pół centymetra. Na talerzu ułożyć chrusty. Udekorować owocami i ziarnami słonecznika. Podawać z sosem truskawkowym.
 
Poleca Marcin Zawadski,
Zdobywca I miejsca w konkursie dań z wielkopolskiego sera smażonego
 

narzędzia: mikser
tagi: cynamon, migdały, ser smażony, kiwi, nektarynki
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.