< WRÓĆ DO Księga przepisów

Gulasz myśliwski z fasolą

Księga Przepisów 2014-12-10
Składniki:

 Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP i kiełbasą jałowcową GTS

 200 g fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca ChNP
• łyżka masła
• szczypta cząbru
• sól
• 6-8 suszonych grzybów
• 1 duża cebula
• 100 g wędzonego boczku
• 150 g kiełbasy jałowcowej GTS
• 2-3 konserwowe ogórki
• mała puszka koncentratu pomidorowego
• 3 łyżki śmietany
• pół łyżeczki ostrej papryki
• 2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
mytą fasolę zalać przegotowaną wodą, zostawić na noc. Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą przegotowaną wodą, dodać łyżkę masła i szczyptę cząbru, ugotować i odparować, zostawiając odrobinę płynu. Umyte grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie, zostawić na pół godziny, po czym ugotować do miękkości. Odcedzić grzyby (wywar zostawić) i pokroić w cienkie paski. Obraną cebulę drobno posiekać, boczek pokroić w kostkę. Na patelni stopić boczek, zrumienić na nim cebulę, dodać pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę. Chwile smażyć razem, mieszając, połączyć z fasolą, dodać obrane i pokrojone ogórki konserwowe i pokrojone grzyby. Zalać całość wywarem z grzybów, wymieszać i chwile dusić. Śmietanę rozkłócić z przecierem pomidorowym, wlać do fasoli i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz ostrą papryką. Podawać posypane koperkiem, z pieczywem.
 
Poleca Sylwester Lis,
Szef kuchni Hotelu Bukovina, Bukowina Tatrzańska
 
 
narzędzia: patelnia
tagi: fasola Piękny Jaś, kiełbasa jałowcowa, boczek, grzyby
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS