< WRÓĆ DO Księga przepisów

Kruche babeczki z bryndzą i miodem rozmarynowym

Księga Przepisów 2014-12-07
Składniki:
Kruche ciasto:
220 g mąki, 100 g masła,
1 żółtko, sól.
Nadzienie:
200 g bryndzy, 2 żółtka,
świeżo mielony pieprz, 
miód, gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
 
Miód zagrzej z gałązkami rozmarynu na wolnym ogniu, nie gotuj, utrzymuj ciepły, by aromat zioła przeniknął do miodu.
 
Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj z kawałeczkami zimnego masła, jajkiem i szczyptą soli. Rozdrabniaj palcami masło, tak by tworzyło jak najmniejsze grudki, dodaj trochę zimnej wody, by ciasto się scaliło. Nie wyrabiaj. Miękkim ciastem wyłóż foremki do tart lub kruchych babeczek, wstaw do lodówki, by stwardniało. Zimne wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200° Celsjusza i upiecz.
 
Wymieszaj bryndzę z żółtkami i pieprzem. Nałóż nadzienie do ostudzonych kruchych spodów. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.