< WRÓĆ DO Księga przepisów

Żołądki gęsie, czosnek na słodko i chrupiący orkisz

Księga Przepisów 2014-11-05
Składniki:
Składniki:
 
4 szt. żołądków gęsich
 
tłuszcz gęsi
 
3 ząbki czosnku
 
20 g rozmarynu
 
100 ml wina czerwonego
 
sos z gęsi
 
orkisz
 
olej
 
sól
 
cukier
 
pieprz
 
ziele angielskie
 
liść laurowy
 
kolendra ziarno
 
Przygotowanie:
Sposób przyrządzenia:
 
Sporządzić roztwór 10% soli i 3% cukru. Do roztworu dodać kilka ząbków czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna kolendry i pieprzu. Żołądki marynować 24 godziny. Mięso osuszyć, zapakować pojedynczo w woreczki do gotowania próżniowego z łyżeczką tłuszczu z gęsi. Gotować 24 godziny w temperaturze 60°C. Pokroić i polać sosem.
 
Orkisz ugotować w osolonej wodzie (ok 15 min). Wysuszyć w piecu konwekcyjnym w temperaturze 85°C przez 25 min, następnie usmażyć w oleju.
 
Na patelni karmelizować 4 łyżki cukru, dodać wino i rozmaryn. Do syropu dodać obrany czosnek. Całość zapiec w piekarniku, aż płyn wyparuje (140°C, ok 20 min)
 
 
 
Przemysław Bilski, Bread & Milk, Wadowice – III MIEJSCE KRÓL GĘSINY

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS