< WRÓĆ DO Księga przepisów

Gryczane kluski kładzione w esencji z wędzonych korpusów gęsi, gęsie żołądki

Księga Przepisów 2014-11-05
Składniki:
wędzony korpus gęsi (Renata Osojca)
 
600 g gęsich serc i żołądków (Renata Osojca)
 
4 cebule
 
4 marchewki
 
4 pietruszki
 
1 seler
 
1 por
 
1 główka czosnku
 
3 świeże liście laurowe
 
ziele angielskie
 
6 goździków
 
łyżka kminku
 
kilkanaście ziaren pieprzu
 
Cebule, marchewki, pietruszki, seler, por i główkę czosnku brutalnie posiekane piec na 200°C aż do wyraźnego zbrązowienia. Korpus gęsi, upieczone warzywa zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu przez cztery godziny. Przecedzić. Wydostać żołądki i serca. Redukować do uzyskania esencji.
 
Doprawić solą i pieprzem (pieprz na ostatnie 10 minut gotowania).
 
Gryczane kluski kładzione:
 
400 g mąki pszennej (Janusz Pawlak)
 
400 g mąki gryczanej (Janusz Pawlak)
 
4 jaja
 
150 ml tłustego mleka
 
150 ml esencji
 
sól
Przygotowanie:
Połączyć mąki, przesiewając je. Wymieszać z jajami, następnie mlekiem i esencją, doprawić solą.
 
Kluski formować łyżką, wrzucając do gotującej się esencji.
 
Kacze jaja (Janusz Pawlak)
 
30 ml miodu gryczanego( Sławomir Wnuk)
 
cytryna (Incampagna)
 
pęczek rukwi wodnej (Państwo Jabłońscy),
 
Odzielić żółtka kaczego jaja, polać miodem gryczanym i otrzeć skórkę sparzonej cytryny.
 
Piec w 200°C przez około 2 minuty.
 
Przed podaniem kluski wymieszać z liśćmi rukwi wodnej, serwować z żółtkiem, przesmażonymi na maśle sercami i żołądkami.
 
 
 
Aleksander Baron, Solec 44, Warszawa – II MIEJSCE KRÓL GĘSINY
 

 

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS