< WRÓĆ DO Księga przepisów

Gęsia Fois Gras z powidłami z tegorocznych czereśni z naszych zbiorów oraz babą drożdżową

Księga Przepisów 2014-11-05
Składniki:
ois Gras gęsie 360 g
 
Czereśnie 400 g
 
Wiśniówka 60 ml
 
Brandy 40 ml
 
Sól maldon 4 g
 
Tymianek świeży 2 gałązki
 
Imbir świeży 12 g
 
Sałata endywia kilka listków
 
Świeżo mielony pieprz
 
Baba drożdżowa:
 
Mleko 0,5 l
 
100 g drożdży
 
200 gr cukru
 
10  żółtek
 
200 g masła
 
5 jajek
 
35 g skórki z pomarańczy
 
Mąka pszenna do zaczynu
 
Śmietanka słodka 150 ml
Przygotowanie:
Sposób przygotowania:
 
Fois Gras pokrój na plastry i usmaż na mocno rozgrzanej patelni. Pod koniec smażenia dodaj brandy. Po usmażeniu dopraw wątróbkę solą i świeżo mielonym pieprzem.
 
Połowę czereśni ugotuj z cukrem, aż zgęstnieją. Następnie przetrzyj. Dodaj drugą część czereśni, tymianek, wiśniówkę, starty imbir oraz sól i odstaw do ostygnięcia.
 
Babka drożdżowa:
 
Zaczyn: połącz ciepłe mleko z drożdżami. Dodaj mąkę do konsystencji zaczynu. Odstaw do garowania na 20 minut.
 
Żółtka wymieszaj z jajami i cukrem. Podgrzej do ok 40 stopni.
 
Połącz zaczyn z masą jajeczną i skórką pomarańczową. Na końcu wlej rozpuszczone masło. Wyrabiaj dokładnie ciasto. Odstaw do garowania 30 minut. Piecz 165 stopni 30–40 minut.
 
Gotową i wystudzoną babkę drożdżową potnij na mniejsze kawałki i przed wydaniem namocz w śmietanie i usmaż z wszystkich stron na świeżym maśle.
 
Fois Gras podawaj z powidłami czereśniowymi, usmażoną babką i świeżymi listkami endywii.  
 
 
ZWYCIĘSKIE PRZEPISY – KRÓL GĘSINY 2013/14
Witold Iwański, Aruana – Serock, I miejsce
 

 

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.