< WRÓĆ DO Księga przepisów

Letnia sałatka z kaszy kuskus

Księga Przepisów 2014-07-15
Składniki:
W połączeniu z letnimi warzywami i odpowiednim dresingiem sałatka z kaszki kuskus świetnie sprawdzi się jako lunch w upalne dni, jako dodatek do grilla, a także jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. 
 
Składniki sałatki:
Kasza kuskus – 1 szklanka 
Ogórek zielony – 1 szt.
Ser feta – 100g
Orzechy włoskie 
Pietruszka – do ozdoby
 
Składniki dresingu: 
Olej rzepakowy – Quicker 
Cytryna
Sól i pieprz
Cukier
Przygotowanie:
1. Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzącą wodą ponad poziom kaszy, całość odstawiamy na moment, aż kasza wchłonie całą wodę (możemy kaszę odrobinę posolić).
2. Ogórek myjemy i kroimy w cienkie plasterki, a ser feta w drobną kostkę. 
3. Orzechy włoskie po sparzeniu i obraniu ze skorupki posiekaj na drobniejsze cząstki.
4. W osobnym naczyniu przygotuj dresing: 3 łyżki oleju rzepakowego marki Quicker, do tego kilka kropli soku z cytryny, sól, pieprz oraz szczypta cukru. 
4. Wszystkie składniki wraz z ostudzoną kaszą wrzuć do jednej miski i dokładnie wymieszaj, polej dresingiem i ponownie wymieszaj.
5. Na górę możesz położyć kilka orzechów włoskich i listków pietruszki do ozdoby .
 
Smacznego!
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.