< WRÓĆ DO Księga przepisów

Muffiny z suszonymi morelami i płatkami migdałów

Księga Przepisów 2014-05-20
Składniki:
Coraz wyższe temperatury i cieplejsze promienie słońca zachęcają do spacerów i spędzania wolnego czasu na łonie natury. Jeśli wybierasz się na piknik z najbliższymi, warto włożyć do koszyka wyśmienite muffiny z suszonymi morelami i płatkami migdałów, które całej Twojej rodzinie dostarczą wyszukanych przyjemności.
 
Składniki:
 
170g mąki pszennej tortowej
70g cukru
120 ml oleju
70 ml jogurtu naturalnego
70 ml maślanki lub kefiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
10-11 suszonych moreli np. Bakalland
Płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:

W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki (oprócz płatków migdałów i suszonych moreli).  Połączyć zawartość obu misek i delikatnie wymieszać (ciasto nie powinno być zbyt gęste). Foremki na muffiny napełnić do połowy, włożyć suszoną morelę i przykryć łyżką ciasta (powinny być wypełnione do ¾ ich wysokości). Posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza, przez ok. 15-20 minut do czasu aż się przyrumienią. Smacznego!

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.