< WRÓĆ DO Księga przepisów

Stir fry z wołowiną po japońsku

Księga Przepisów 2014-05-20
Składniki:
   Stopień trudności: łatwe
           Element wykorzystany: 500 g polędwicy lub rostbefu (z dobrej wołowiny QMP)
 
     Składniki na 4 porcje:
 
            ·       500 g polędwicy lub rostbefu (z dobrej wołowiny QMP)
·         300  g makaronu gryczanego (makaron z mąki gryczanej)
·         1 czerwona papryka
·         12 świeżych grzybów shitake lub średnich pieczarek
·         1 pęczek dymki
·         ½ pęczka świeżej kolendry
·         1 arkusz wodorostów nori
·         sok z połowy limonki
·         kilka łyżek sosu sojowego
·         ½  litra bulionu wołowego lub drobiowego
·         olej do smażenia
 
Marynata:
 
·         kilka łyżek sosu sojowego
·         2-3 ząbki czosnku
·         pasta wasabi
·         łyżka mąki kukurydzianej
 
Przygotowanie:
Składniki marynaty dobrze mieszamy. Ilość pasty wasabi zależy od indywidualnej tolerancji ostrości (im więcej tym będzie bardziej ostre). Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w poprzek włókien na cienkie paski i wkładamy do marynaty. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, mieszamy, co kilka minut, aby mięso równo się zamarynowało.
 
Czosnek obieramy, rozcieramy ze szczyptą soli. Dymkę ze szczypiorem kroimy na 4-5 cm kawałki. Paprykę myjemy, osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plastry. Grzyby oczyszczamy, kroimy w ćwiartki. Do lekko osolonej wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy według opisu na opakowaniu. Odcedzamy. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i smażymy na mocnym ogniu przez  4-5 minut. Następnie dodajemy paprykę, dymkę, grzyby i smażymy na dość silnym ogniu mieszając przez 3-4 minuty. Gdy warzywa delikatnie zmiękną, do woka wlewamy bulion, sos sojowy, pokrojone w paski glony nori i chwilę gotujemy. Do gorącego bulionu dodajemy makaron i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą kolendrą. 
 
 
Życzymy smacznego!
 
 
-- 
Biuro Prasowe kampanii 
QMP - Wołowina Zawsze Dobra
 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS