< WRÓĆ DO Księga przepisów

Babeczki z masą budyniową i powidłami

Księga Przepisów 2014-05-09
Składniki:

 

·         200g mąki

·         100g kostka masła

·         2 żółtka

·         łyżka śmietany

·         6 łyżek cukru pudru

·         1 słoiczek powideł śliwkowych Firma Bracia Urbanek

·         1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem

·         ½ kostki masła do masy

·         1,5 szklanki mleka

Przygotowanie:

Z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru pudru zagniatamy ciasto, dokładnie wyrabiamy i wkładamy do zamrażarki na ok.15 minut. W tym czasie robimy masę budyniową: budyń mieszamy z mlekiem (mniejsza ilość niż zalecana) i gotujemy do momentu, aż zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Masło rozdrabniamy mikserem i dodajemy do niego po łyżce chłodnego budyniu i ewentualnie dosładzamy cukrem. Gotową masę wkładamy do lodówki i zabieramy się do pieczenia babeczek. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki, wałkujemy na grubość 0,5cm i napełniamy nim formy do babeczek. Jeżeli używamy metalowych form, smarujemy je wcześniej masłem i posypujemy bułką tartą, aby ciasto nie przywarło. Babeczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180stopni i pieczemy ok.15 minut a następnie studzimy.

Na dno ostudzonych babeczek kładziemy 1 łyżeczką powideł. Masę wkładamy do szprycy i wyciskamy ją na babeczki, które dekorujemy kleksem z powideł.

Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS