< WRÓĆ DO Księga przepisów

Rolada biszkoptowa z jabłkami prażonymi

Księga Przepisów 2014-05-09
Składniki:

Naturalne Gotowanie –  wykwintna rolada biszkoptowa z jabłkami prażonymi

Składniki:

·         6 jajek

·         ¾ szklanki mąki

·         ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

·         ¾ szklanki cukru

·         1 słoiczek jabłek prażonych Firma Bracia Urbanek

·         200g kremówki + fix do śmietany

·         liście  świeżej mięty do dekoracji

 

Przygotowanie:

Przygotowanie.  Śmietankę i miskę, w które będziemy ją ubijać wkładamy do lodówki.

W tym czasie ubijamy na sztywno białka. Kiedy piana zacznie gęstnieć dodajemy stopniowo cukier.  Żółtka mieszamy z mąką (możemy dodać mniej mąki, biszkopt będzie wtedy bardziej puszysty). Do mieszanki dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy na wyłożoną papierem, prostokątną i płaską blachę do pieczenia. Wysokość ciasta powinna mieć ok.1 cm grubości. Pieczemy ok.15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stopni.

W tym czasie wyciągamy śmietankę z lodówki i ubijamy ją w schłodzonej misce. Kiedy zacznie gęstnieć, zmniejszamy obroty i dodajemy cukier puder oraz Fix do śmietany.

Gotowe ciasto smarujemy grubą warstwą jabłek prażonych i zawijamy, tworząc roladę. Ostudzone ciasto ozdabiamy bitą śmietaną i listkami świeżej mięty.

Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS