< WRÓĆ DO Księga przepisów

Sernik na zimno z orzechami

Księga Przepisów 2013-08-13
Składniki:

 

Sernik to chyba jedno z najpopularniejszych ciast. Idealny na każdą okazję – urodziny, święto rodzinne a nawet wesele. To uniwersalne ciasto występuje w tak wielu odmianach, że właściwe trudno znaleźć osoby, które nie miałyby swojej ulubionej wersji tego ciasta. Teraz, gdy na dworze jest tak upalnie, świetnym rozwiązaniem na spotkanie towarzyskie będzie orzeźwiający sernik na zimno. Zazwyczaj przygotowuje się go z serka homogenizowanego, ale nie brak także zwolenników eksperymentowania z innymi rodzajami tego głównego składnika.


Składniki:
2-3 serków jogurtowych (np. naturalnych, waniliowych)
2 jajka
150g cukru białego
½ tabliczki czekolady (gorzka, mleczna)
1 margaryna
1 opakowanie dobrej jakości orzechów włoskich  (np. Bakalland)
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 opakowanie prażonych migdałów

Przygotowanie:

 

Na drobnej tarce zetrzeć orzechy włoskie. Następnie na rozgrzanej patelni roztopić 50g masła, dodać je do wcześniej przygotowanych orzechów. Wszystko dokładnie wymieszać, a uzyskaną masę przelać do formy. Wstawić przygotowany spód ciasta do lodówki. W tym czasie przygotować jajka – oddzielić żółtko od białka. Żółtko wymieszać z serkiem oraz 100g cukru. Białko odstawić na bok. Na patelni roztopić 25 gramów masła, potem dodać do tego czekoladę w kawałkach. Mieszając wszystko podgrzewać na średnim ogniu. Obydwie masy łączymy ze sobą, a następnie miksujemy albo mocno kręcimy łyżką, dopóki powierzchnia nie będzie gładka. Tak przygotowaną masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Gotowy sernik można jeszcze posypać prażonymi płatkami migdałów.

 

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS