< WRÓĆ DO Księga przepisów

Odwrócony gruszkowiec

Księga Przepisów 2013-07-18
Składniki:
3 obrane i wydrylowane gruszki
200 g masła
200 g cukru
3 jajka
200 g przesianej mąki „samorosnącej”
3 łyżki mleka
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:

Połówki gruszek ułóż równo na dnie wysmarowanej masłem szklanej miski. W innej misce wymieszaj masło z cukrem na puszystą masę. Pamiętaj, żeby zrobić to łyżką, nie mikserem! Wbij po jednym jajku, porządnie wymieszaj. Dodaj mąkę, a potem mleko. Przykryj owoce ciastem, wygładź łyżką wierzch. Włóż placek do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut, aż będzie gotowy i zacznie odchodzić od boków miski. Wyjmij go, zostaw do ostudzenia na jakieś pięć minut, przełóż na paterę, tak by owoce znalazły się na górze. Posyp cukrem pudrem i od razu podaj.
 
Spotkajmy się w kawiarni 27 czerwca.
przeł. Iwona Sumera


 
Przepisy pochodzą z książki.
fot. mariuszrobak.com

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS