< WRÓĆ DO Księga przepisów

Cytrynowe ciasto dla zdeterminowanych

Księga Przepisów 2013-07-18
Składniki:
115 g przesianej mąki „samorosnącej”
1 łyżeczka proszku do pieczenia
115 g miękkiego masła
115 g cukru
2 duże jajka
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
polewa:
55 g cukru pudru
2 łyżki wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Nasmaruj tłuszczem podłużną brytfankę. Do miski wsyp mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj pozostałe składniki, dobrze wymieszaj łyżką lub mikserem. Ciasto nałóż do brytfanki.
A teraz ta ważna część: Piecz przez dwadzieścia minut. Nie za długo — ciasto powinno być żółte, nie brązowe. Nie powinno też być wilgotne w środku. Jak się zatrujesz salmonellą, to na pewno nie osiągniesz celu. Na ciepłe ciasto wylej polewę. Pod wpływem temperatury powinna się trochę rozwarstwić i wniknąć do środka. Musi być półprzezroczysta. Prawdopodobnie wypiek będzie wyglądał, jakby się nie udał. Ludzie, którzy go zobaczą, zaczną ci współczuć. Będą śmiać się z twojej nieporadności, ale z litości się poczęstują. Kiedy spróbują miękkiego, wilgotnego, puszystego ciasta w cytrynowej polewie, oniemieją z zachwytu. I zrobią wszystko, czego od nich zażądasz.

foto-  Mariusz Robak

Spotkajmy się w kawiarni 27 czerwca.
przeł. Iwona Sumera


 
Przepisy pochodzą z książki.
fot. mariuszrobak.com
 

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS