< WRÓĆ DO Księga przepisów

Perliczka marynowana w winiaku w mirabelkach podana z duszonymi buraczkami

Księga Przepisów 2013-05-09
Składniki:
Perliczka
4 piersi z perliczki, około 200 g każda
300 ml miodu pitnego
Świeży tymianek
300 g mirabelek
500 g młodych buraków
300 g czerwonego wina
200 g śmietany
Sól, pieprz
Szpecle
125 g (1 szklanka) mąki pszennej
60 ml (0,25 szklanki) mleka
2 jajka
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu
0,5 łyżeczki soli
3 l gorącej wody
2 łyżki masła
Przygotowanie:

 

Pierś z perliczki marynujemy w świeżym tymianku, z solą i pieprzem oraz miodem pitnym na kilka godzin.
Następnie obsmażamy podlewając zalewą z marynowania. Doprawiamy i dusimy około 25 min., dodając
połówki śliwek mirabelek. Sos z duszenia zostawiamy.
Wcześniej ugotowane buraczki kroimy w grubą kostkę lub drążymy kuleczki i dusimy na patelni, podlewając
winem. Po odparowaniu wina, podlewamy śmietaną i pozostawiamy do lekkiej redukcji.
Przygotowujemy szpecle (czas przygotowania: 20 minut):
Mąkę mieszamy z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze ubijamy jajka i na przemian z mlekiem
dodajemy do suchych składników. Miksujemy ciasto, aż będzie gładkie. Następnie wyciskamy ciasto wprost
do osolonej gotującej wody przez prasę do szpecli lub przez durszlak albo metalową tarkę. (Można też
położyć ciasto na niewielkiej desce do krojenia, a następnie, trzymając deskę tuż nad wrzątkiem, odcinać
ciasto szerokim nożem po kawałeczku tak, by wpadało do wody). Wyciskamy po kilka klusek na raz
i gotujemy przez 5 do 8 minut. Wybieramy łyżką durszlakową.
Ugotowane szpecle podsmażamy na maśle.
Pierś z perliczki układamy na talerzu, polewamy sosem z duszenia, układamy kluski i buraki. Podajemy.

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.