< WRÓĆ DO Księga przepisów

Gęsia wątróbka z karmelizowanym rabarbarem i papierówką

Księga Przepisów 2013-05-09
Składniki:

 

Przepis dla 2 osób
Składniki:
300 g wątróbki z gęsi
200 g młodych sałat (liście młodego szpinaku, botwiny, rukoli, roszponki)
Sól, pieprz
Czerwone wino
Ocet balsamico
150 g rabarbaru
2 jabłka papierówki
Olej
Cukier
Miód

Przygotowanie:

 

Oczyszczony rabarbar kroimy w plastry i lekko zasypujemy cukrem. Jabłka oczyszczamy, kroimy w ćwiartki
i skrapiamy cytryną.
Oczyszczoną wątróbkę wrzucamy na rozgrzany olej, obsmażamy na złoty kolor i dodajemy czerwoną cebulę.
Podlewamy octem balsamicznym i czerwonym winem. Wcześniej przygotowany rabarbar wkładamy na
osobną patelnię z przygotowanym karmelem i dodajemy jabłka. Razem karmelizujemy 2-3 min.
Przygotowane sałaty układamy na talerzu. Na nie układamy wątróbkę, a następnie karmelizowane jabłka
i rabarbar. Całość polewamy sosem powstałym podczas duszenia wątróbki.

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.