< WRÓĆ DO Księga przepisów

Kaczka pieczona w stylu staropolskim

Księga Przepisów 2013-05-09
Składniki:


Przepis dla 4 osób
Składniki:
1 kaczka
5 jabłek
Biała cebula
Świeży tymianek i rozmaryn
Majeranek, sól, pieprz, czosnek
400 g ziemniaków
300 ml czerwonego wina
50 g miodu
10 szt. trawy żubrowej
50 g mrożonych wiśni
30 g ciemnego ocet balsamico

Przygotowanie:

 

Kaczkę w całości nacieramy przyprawami, do środka wkładamy 2 jabłka pokrojone w cząstki i macerujemy
z majerankiem, solą, pieprzem i czosnkiem. Tak przygotowaną kaczkę odstawiamy do marynowania na co
najmniej 1 dobę.
Następnie pieczemy ją ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, podlewając
często winem. Po upieczeniu kaczkę luzujemy od kości i dzielimy na 4 porcje.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju z dodatkiem masła,
czosnku i świeżych ziół.
Następnie z wina i miodu (w proporcjach 1:1), octu balsamico i wiśni sporządzamy sos, wszystko razem
redukując i dodając trawę żubrową, przyprawiamy do smaku.
Kaczkę podajemy z opiekanymi ziemniakami, sosem żubrowym i karmelizowanymi jabłkami.

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS