< WRÓĆ DO Księga przepisów

Przysmak poznańskiego czyli zupa grzybowa z kapustą

Księga Przepisów 2013-05-09
Składniki:

Przepis dla 2 osób
Składniki:
30 gr grzybów suszonych
300 ml bulionu warzywnego
100 g kiszonej kapusty
Białe warzywa (seler, por, pietruszka)
Czosnek, liść laurowy, majeranek
Natka pietruszki
Sól, pieprz
Ew. pesto pietruszkowe lub kwaśna śmietana
Przygotowanie:

Grzyby suszone moczymy ok. 1 godzinę. Białe warzywa kroimy w kostkę.
Kapustę kiszoną płuczemy, jeśli jest bardzo kwaśna. Następnie wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem.
Dodajemy wcześniej namoczone grzyby oraz warzywa i przyprawy. Gotujemy aż do zmięknięcia grzybów.
Po ugotowaniu wyciągamy grzyby, kroimy w julienne i następnie ponownie wkładamy do garnka. Zupę
doprawiamy i dodajemy natkę pietruszki. Można podawać z dodatkiem pesto pietruszkowego bądź kwaśną,
doprawioną śmietaną.
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.