< WRÓĆ DO Księga przepisów

Śledź Maurycego, podany z karmelizowanymi gruszkami i migdałami

Księga Przepisów 2013-05-09
Składniki:
Przepis dla 2 osób
Składniki:
300 g filetów śledziowych
200 g gruszek
100 g cukru
100 ml białego wina
50 g białej cebuli
mleko
Natka pietruszki, koperek
Sok z cytryny
Olej
sól, pieprz gruboziarnisty
Przygotowanie:

Cebulę kroimy w cienkie plastry i połowę dodajemy do mleka wraz z połową natką pietruszki i przyprawami.
Filety śledziowe moczymy w mleku 1 dzień.
Filety kroimy w plastry. Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny. Rozgrzewamy na
patelni cukier tworząc karmel. Na rozgrzany karmel wrzucamy gruszki i kilka minut karmelizujemy.
Pokrojone i odsączone śledzie układamy na talerzu przekładając gruszkami karmelizowanymi i cebulką
pokrojoną w plastry z dodatkiem natki pietruszki, koperku i oleju .
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.