< WRÓĆ DO Księga przepisów

Słoneczny chleb z miodem i bakaliami

Księga Przepisów 2013-02-16
Składniki:

2 szklanki zwykłej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody do pieczenia
½ łyżeczki soli koszernej
½ szklanki miękkiego masła
½ szklanki nierafinowanego cukru
½ szklanki ciemnego miodu
½ łyżeczki olejku waniliowego
2 łyżeczki tartej skórki pomarańczowej
2 jajka
1 szklanka świeżych malin
½ szklanki siekanych prażonych migdałów
rzadki lukier z soku z 1 pomarańczy wymieszanego
z cukrem pudrem
Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Nasmarować tłuszczem niewielką formę. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać masło, cukier, miód, olejek i skórkę. Wbić jajko, wymieszać i po chwili dodać drugie. Gdy ciasto zrobi się wilgotne, należy bardzo delikatnie połączyć powstałą masę z malinami i siekanymi migdałami. Piec przez 55–60 minut, aż wbita wykałaczka nie będzie się kleić. Studzić 20 minut. Następnie wyjąć chleb z formy i położyć na stojaku do ostygnięcia. Wierzch niezbyt obficie oblać lukrem.
 
Przepis pochodzi z książki Barbary O’Neal Recepta na miłość. 
Przeł. Agnieszka Kuc.
Wydawnictwo Literackie
21 lutego
 
Fotografia - © www.mariuszrobak.com
 

 
Marta Bartosik
Wydawnictwo Literackie Sp. z o.o.
31-147 Kraków, ul. Długa 1
www.wydawnictwoliterackie.pl
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS