< WRÓĆ DO Księga przepisów

Smażona krewetka i małża św. Jakuba podana na musie z selera bulwiastego z dodatkiem avocado i mango

Księga Przepisów 2013-02-12
Składniki:

Dla tych, którzy zdecydowali się na świętowanie w bardziej intymnej atmosferze polecamy walentynkowy przepis szefa kuchni Concordia Taste, który zdradza specjalnie na święto zakochanych.

(Receptura na  4 cztery porcje)

Krewetki surowe ogony 6/8 – 8szt.
Małże św. Jakuba  4 szt.
Seler korzeń 1 szt.
Mango ½ szt.
Avocado ½ szt.
Chili św. 1 szt.
Limonka 1 szt.
Śmietana 20% 150ml.
Sos chili słodko-ostry 100ml.
Wywar rybny 200 ml.
Oliwa z oliwek 100 ml.
Masło klarowane 50 gr.
Sól i pieprz świeżo mielony – do smaku
Kwiatki i zioła do dekoracji

 

Przygotowanie:

 

Przygotowanie:
Selera pokrojonego w dużą kostkę gotujemy w wywarze ze śmietaną do miękkości i miksujemy na aksamitne puree . Avocado miksujemy z chili i limonką na gęstą pastę doprawiając do smaku . Krewetki i małże smażymy na oliwie z masłem klarowanym doprawiając do smaku , pokrojone w kostkę mango dusimy w maśle z sosem chili . Tak przygotowane produkty układamy na talerzu i dekorujemy ziołami i kwiatkami.

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.