< WRÓĆ DO Księga przepisów

Lin z patelni z sałatą i sosem rabarberowym

Księga Przepisów 2013-01-03
Składniki:

-4 filety z lina
-2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz

SAŁATA
- pół główki sałaty masłowej
- pół główki sałaty karbowanej
- pół główki endywii kędzierzawej
- 500 g rabarbaru
- 200 g cukru kryształu
- 200 ml białego wina
Przygotowanie:

Filety z lina umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Sałaty i endywię dokładnie umyć i osuszyć. Rabarbar oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Cukier wsypać do garnka i ogrzewać, aż się rozpuści, dolać białe wino i gotowaç do uzyskania gęstego syropu; dodać pokrojony rabarbar i gotować do miękkości (ok. 10 min). Rabarbar wyjąć, a syrop odparować do konsystencji sosu, wystudzić.
Na talerzu ułożyć rybę i sałatę, obok podać sos.
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.