< WRÓĆ DO Księga przepisów

Pierogi na Święta

Księga Przepisów 2012-12-19
Składniki:

Ciasto na pierogi:
Składniki:
350 g maki
1 szt. jaja
125 ml mleka

Farsz:
1 kg udźca  cielęcego
50 g suszonych grzybów
200 g cebuli
1 kostka masła
Sól, pieprz
Bukiet warzyw- włoszczyzna
5 szt. liścia laurowego

Przygotowanie:


Zagnieść ciasto z mąki, jajka i mleka. Następnie przełożyć do miski z niewielką ilością maki na dnie, zafoliować o schować do lodówki żeby odpoczęło.
Ciasto rozwałkować na odpowiednią grubość , podsypując w miarę potrzeby mąką i wykrawać krążki .Na środek kładziemy farsz i składając na pół mocno zalepić brzegi nadając im ładny dekoracyjny kształt.

Farsz:
Przygotowanie:
Mięso wkładamy do garnka z zimną wodą i obranymi warzywami. Wrzucamy liścia laurowego i wsypujemy niewielką ilość soli.
Gotujemy około godziny na średnim ogniu do miękkości. Mięso mielimy w maszynce, dodajemy wcześniej podsmażoną cebulą, namoczone i posiekane grzyby.
W miarę potrzeby proponuję dodać trochę rozpuszczonego masła aby farsz nie był za suchy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS