< WRÓĆ DO Księga przepisów

Pierniki z aromatem herbacianym

Księga Przepisów 2012-12-19
Składniki:


50 g cukru
3 g cynamonu
2 g gałki muszkatołowej
3 g pudru z goździków
160 g maki pszennej
50 g margaryny
160 g miódu wielokwiatowego
40 g orzechów włoskich
30 g orzechów laskowych
5 g sody
100 ml wody
2 torebki herbaty earl grey
1 żółtko
1 białko

Przygotowanie:

Z wody i herbaty robimy napar. Cukier ubijamy z białkiem na sztywna pianę. Miód, przyprawy korzenne, orzechy i masło lekko podgrzewamy aby dobrze wymieszać wszystkie składniki. Do letniej masy dodajemy żółtko, mieszamy, następnie łączymy z  mąką i ubitą pianą . Masę delikatnie mieszamy drewnianą łyżka i przekładamy do foremki o szerokości 26-28 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 1 godzinę.
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.