< WRÓĆ DO Księga przepisów

Żur Wigilijny mojej Mamy

Księga Przepisów 2012-12-10
Składniki:
200 g suszonych borowiki (lub innych suszonych grzybów)
2 marchewki
2 selery korzenne
6 cebul
liść laurowy
majeranek
czosnek
zakwas gotowy lub wcześniej samodzielnie zrobiony
ziele angielskie
masło
 dla 5 osób
Przygotowanie:

Na dzień przed Wigilią suszone borowiki moczymy przez 2 godziny w zimnej wodzie z rozgniecionym czosnkiem. Do 3 litrów wody dodajemy obrane i przekrojone na pół 3 cebule i pozostałe jarzyny. Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodajemy poprzednio namoczone borowiki i gotujemy wywar przez około 1,5 godziny. Po tym czasie dokładnie przecedzamy. Pozostałe 3 cebule cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle z resztą czosnku, pokrojonymi borowikami z wywaru, liściem laurowym i majerankiem. Po podsmażeniu wszystko znów wrzucamy do wywaru z jarzyn i grzybów. Gotujemy ponownie przez około 30 minut. Następnie dodajemy zakwas, doprawiamy do smaku i gotujemy mieszając przez kilka minut.
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS