< WRÓĆ DO Księga przepisów

Piernik świąteczny

Księga Przepisów 2012-12-10
Składniki:


125 g masła
250 g brązowego cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 pełne łyżki kawy zbożowej
250 ml mleka
2 jajka
300 g mąki pszennej

Na polewę:
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
1 łyżka kawy zbożowej
100 g gorzkiej czekolady

Do przełożenia:
kilka łyżek powideł śliwkowych

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Formę keksową smarujemy dokładnie tłuszczem i wysypujemy mieszanką otrębów, mąki razowej i płatków owsianych.
W szerokim garnku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną i cynamon. Podgrzewamy jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu mieszając przez cały czas. Zdejmujemy z ognia, odkładamy na minutę i dodajemy kolejno: sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Mieszamy wszystko energicznie. Nadal mieszając dodajemy następnie stopniowo mąkę – najlepiej sypiąc bezpośrednio przez sitko by nie było grudek. Gotową masę wlewamy do przygotowanej foremki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 45 - 50 minut.
Po całkowitym ostudzeniu piernik należy przekroić na dwie połowy i przełożyć powidłami. Na koniec polewamy go polewą.
Przygotowanie polewy: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i mieszać aż do jej rozpuszczenia. Następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści.

 

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS