< WRÓĆ DO Księga przepisów

Śledź marynowany w ziołach i leśnych grzybach

Księga Przepisów 2012-12-10
Składniki:


1 szt świeżego śledzia (2 filety)
1 łyżka octu
1 anyżek
1 suszony goździk
3 gałązki świeżego tymianku
1 gałązka świeżego rozmarynu
2 cząstki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
30 g kurek
30 g prawdziwków

Do dekoracji:
pomidorki koktajlowe, natka pietruszki

Przygotowanie:

 

Filety śledzia czyścimy i delikatnie przyprawiamy solą z każdej strony. Do oliwy wymieszanej z octem dodajemy rozgnieciony czosnek, tymianek, rozmaryn, anyż, cynamon, a następnie wrzucamy pokrojone kurki i prawdziwki. Delikatnie podgrzewamy oliwę ze wszystkimi dodatkami aż będzie gorąca i aromatyczna. Odstawiamy do wystygnięcia. Śledzia umieszczamy w naczyniu i dokładnie zalewamy marynatą. Zostawiamy na dobę w chłodnym miejscu. Po tym czasie śledź jest gotowy.

 

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS