< WRÓĆ DO Księga przepisów

Ciasto Toffi

Księga Przepisów 2012-11-30
Składniki:

Ciasto – składniki:
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- ½ szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- ½ margaryny

Z wymienionych wyżej składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części i upiec 2 placki.

 

 

Przygotowanie:


Placki przełożyć bitą śmietaną (2 szt. – śmietana kremówka 30%, 200ml, do której dodajemy ½ szklanki cukru oraz 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki gorącego mleka – zanim dodamy do śmietany, schłodzić). Na pierwszy placek nakładamy bitą śmietanę, następnie kładziemy na nią drugi placek, na którym równomiernie rozprowadzamy masę krówkową o smaku kajmakowym – najlepiej Bakalland.

Wierzch posypujemy płatkami migdałów (uprzednio podrumienimy je na patelni) lub chrupiącymi orzechami włoskimi (np. Bakalland).

Smacznego!

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS