< WRÓĆ DO Księga przepisów

Makowiec królewski

Księga Przepisów 2012-11-30
Składniki:

Ciasto – składniki:
- 40 dag mąki
- 25 dag cukru
- 6 jaj
- 10 łyżek mleka
- 1 margaryna
- 1 cukier waniliowy
- proszek do pieczenia (ok. 1,5 łyżeczki)

Masa makowa - składniki:
- 30 dag maku
- ¾ szklanki cukru
- ½ kostki masła
- 2 jaja
- dojrzałe bakalie, olejek migdałowy
- 3 łyżki powideł

lub gotowa masa makowa, najlepiej Bakalland (rekomendowana tym, którzy nie mają czasu na wielogodzinne gotowanie maku)

 

Przygotowanie:

Sposób wykonania masy makowej:
Opłukany mak zalewamy niewielką ilością wrzącej wody, stawiamy pod przykryciem na małym ogniu mieszając. Gotujemy ok. 15 minut. Jeżeli w maku pozostała jeszcze woda, i gotujemy chwilę, aby wyparowała (nie prażymy). Mak razem z cukrem mielimy dwukrotnie. Dodajemy jajka, roztopione masło, bakalie (np. Bakalland), olejek migdałowy, powidła.

Sposób przygotowania ciasta:
Margarynę ucieramy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy nadal ucierając od białek żółtka (po jednym). Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko i jeszcze chwilę ucieramy. Dodajemy ubite na sztywno białko. Delikatnie, okrężnymi ruchami (od dna ku górze) mieszamy ubite białko z ciastem (ciasto powinno mieć konsystencję budyniu – w razie potrzeby zwiększamy ilość mleka).

Na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem dużą formę, wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy łyżką mak, aby utworzyć z niego stojące stożki – jeden przy drugim. Zalewamy mak pozostałą częścią ciasta i pieczemy w temperaturze 200°C, ok. 1h na złoty kolor.

Element dekoracyjny zależy od naszej twórczej inwencji (cukier puder, kolorowy lukier czy bakalie).

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.