< WRÓĆ DO Księga przepisów

Pieczona kaczka po katalońsku

Księga Przepisów 2012-11-30
Składniki:

1 cała kaczka
1 lampka słodkiego wermutu
1 lampka wina musującego
słonina
1 jabłko
1 pomarańcza
100 g orzeszków piniowych
100 g śliwek
120 g suszonych moreli
1 laska cynamonu
300 g białej cebuli
sól i pieprz
Przygotowanie:

 

Śliwki i morele zanurz w wodzie, aby nasiąkły.
Skarmelizuj cebulę pokrojoną w paseczki z cukrem i oliwą z oliwek, dodając na końcu wodę, aby uniknąć goryczy. Następnie dodaj orzeszki piniowe, wcześniej upieczone oddzielnie.  Dodaj namoczone uprzednio śliwki i morele.
Tak przygotowanym farszem wypełnij kaczkę i zawiąż ją, by nadzienie nie wyciekło.
Polej kaczkę słoniną, posyp solą i pieprzem. Dodaj laskę cynamonu i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Kiedy kaczka będzie złocista, dodaj wermut i wino musujące. Jabłka i pomarańcze pokrój w ćwiartki i połóż na brytfannie.
Danie piecz około godziny. W tym czasie kaczkę regularnie przewracaj i sprawdzaj. Po upieczeniu podziel kaczkę na ćwiartki i podawaj je z nadzieniem (świeże i suszone owoce ze skarmelizowaną cebulą).

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS