< WRÓĆ DO Księga przepisów

Pierożki z mięsem gęsi i foie gras

Księga Przepisów 2012-11-07
Składniki:

Farsz:

120 g gęsi

pietruszka

tymianek

czosnek

olej słonecznikowy

cebulka szalotka i dymka

10 ml sosu sojowego




Przygotowanie:

Mięso zalewamy niewielką ilością oleju (niewielką, gdyż z gęsi wytopi się jeszcze tłuszcz), przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160° lub gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, oddzielamy je od kości i bardzo drobno kroimy. Na tłuszczu powstałym z pieczenia gęsi podsmażamy szalotkę i łączymy ją z mięsem. Dodajemy cebulkę dymkę i doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Tak przygotowany farsz nakładamy na bardzo cienko rozwałkowane ciasto pierogowe i nakrywamy drugim płatem ciasta, wycinamy kółka i lepimy brzegi ciasta. 

Marcin Filipkiewicz – restauracja Copernicus, Kraków

źródło: http://www.gesina.pl/przepisy/1
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.