< WRÓĆ DO Księga przepisów

Dróbki (podroby) gęsie z brukwią z sosem grzybowym, przepis z 1937 r.

Księga Przepisów 2012-11-05
Składniki:


0,3 kg serc gęsich;
0,3 kg żołądków gęsich;
 0,3 kg wątróbki gęsiej;
2 gęsie szyje;
1 pęczek włoszczyzny;
1 kg brukwi (możemy ją zastąpić  rzepą , selerem lub pietruszką );
20 g grzybów suszonych;
ziele angielskie,
liść laurowy;
100 ml śmietany 30%;
sól, pieprz

Przygotowanie:


Gęsie szyje i obraną włoszczyznę wkładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody, doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy przez około 1,5 godziny, przecedzamy i odlewamy 250 ml wywaru do sosu grzybowego. Podroby czyścimy i kroimy na równe kawałki. Żołądki  i serca podgotowujemy, dodajemy pokrojoną w kostkę brukiew i gotujemy, aż zmięknie. Na  końcu dodajemy wątróbkę i obrane mięso z szyi gęsiej.
Serwujemy z sosem grzybowym zabielonym śmietaną.

Historyczny przepis, pochodzący z regionu Pomorza i Kujaw, zaczerpnięto z następującej książki kucharskiej:
D.Wyrybkowska, Praktyczna kuchnia domowa, Żnin 1937/8

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS