< WRÓĆ DO Księga przepisów

Wątróbki gęsie z boczkiem, przepis z 1937 r.

Księga Przepisów 2012-11-05
Składniki:

750 g wątróbek gęsich;
200 g boczku w plastrach;
100 ml słodkiego porto lub wiśniówki rozrobionej w 1/3 z wodą lub sokiem jabłkowym;
0,5 l mleka;
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:


Wątróbki oczyszczamy z błon i żył, kroimy na równe części i pozostawiamy na noc namoczone w mleku w lodówce. Następnego dnia wątróbki owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką tak, żeby boczek nam sie nie rozwinął. Tak przygotowane wątróbki obsmażamy na patelni, podlewamy porto (lub rozrobioną wiśniówką) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 oC na około 10 minut. Sok z pieczeni wykorzystujemy jako sos do wątróbek. Serwujemy na purée ziemniaczanym.

 Historyczny przepis, pochodzący z regionu Pomorza i Kujaw, zaczerpnięto z następującej książki kucharskiej:
D.Wyrybkowska, Praktyczna kuchnia domowa, Żnin 1937/8

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS