< WRÓĆ DO Księga przepisów

Smażony śledź marynowany w occie z cebulą podany z liśćmi sałaty i pomidorami koktajlowymi

Księga Przepisów 2012-07-09
Składniki:

Śledź – 8 filetów
• Bułka tarta – 100 g
• Jajka – 2 szt
• Mąka – 50 g
• Sałata endywia – 1 szt
• Pomidory koktajlowe – 100 g
• Cebula czerwona – 100 g
• Ocet biały winny – 100 ml
• Woda – 200 ml
• Cukier – 100 g
• Liść laurowy – 3 szt
• Ziele angielskie
– 2 szt (do zalewy)
• Pieczywo żytnie
• Świeżo mielony pieprz do dekoracj
Przygotowanie:



Z wody, octu i cukru ugotuj zalewę. Śledzie obtocz kolejno w mące, jajkach i bułce tartej, a następnie usmaż w gorącym oleju. Wystudź i przełóż do zalewy na
24 godziny razem z cebulą pokrojoną w plastry.
Podawaj z liśćmi sałaty, pomidorkami koktajlowymi i świeżym pieczywem.

Przepis pochodzi z książki kucharskiej – Blu Mood Food, którą przygotował Krakowski hotel Radisson Blu. Zawiera ona 54 przepisy polecane przez Szefów Kuchni z sześciu polskich hoteli należących do sieci Rezidor.Radisson Blu Hotel Gdańsk reprezentuje Szef Kuchni Andrzej Lejman, Radisson Blu Hotel Wrocław – Szef Kuchni Piotr Lisiewski, Radisson Blu Hotel Szczecin  Szef Kuchni Wiesław Kartasiński, Radisson Blu Hotel Warszawa – Szef Kuchni Dariusz Zahorański, Park Inn by Radisson – Szef Kuchni Arkadiusz Ślusarenko oraz Szef Kuchni Stanisław Bobowski z Radisson Blu Kraków
Książka w wersji wydrukowanej nie będzie dystrybuowana w sprzedaży. Dlatego wszystkie znajdujące się w niej przepisy będą prezentowane na profilu Facebook hotelu Radisson Blu Kraków:http://www.facebook.com/RadissonBlu.Hotel.Krakow i na stronie www.papaja.pl. Wszystkie przepisy proponowane przez najlepszych kucharzy Radisson Blu można samodzielnie zastosować w domu. 
Fotografia: Robert Bednarczyk i Filip Łyszczek.

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS