< WRÓĆ DO Księga przepisów

Smażona pierś kurczaka z nadzieniem z konfitury z czerwonej cebuli

Księga Przepisów 2012-07-09
Składniki:
 Pierś kurczaka – 4 szt
• Cebula czerwona – 200 g
• Ziemniaki – 300 g
• Por – 100 g
• Masło – 150 g
• Ocet winny czerwony – 50 ml
• Wino czerwone – 250 ml
• Papryczka chilli – 1 szt
• Cukier trzcinowy – 10 g
• Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Piersi kurczaka natnij tak by powstały kieszonki. Dopraw  solą i pieprzem. Cebulę pokrój w piórka i usmaż na części masła. Dodaj ocet winny, 1/3 wina, cukier i papryczkę chilli.
Duś składniki do miękkości.
Powstały farsz włóż do kurczaka. Mięso usmaż na patelni.
Po zarumienieniu z każdej strony zdejmij z patelni i przełóż do rozgrzanego do temperatury 180 C piekarnika na 12 minut.
Na rozgrzaną patelnię wlej resztę wina. Odparuj i zagęść zimnym masłem.
Ziemniaki ugotuj i pokrój w plasterki. Podsmaż razem z porem na maśle.

Przepis pochodzi z książki kucharskiej – Blu Mood Food, którą przygotował Krakowski hotel Radisson Blu. Zawiera ona 54 przepisy polecane przez Szefów Kuchni z sześciu polskich hoteli należących do sieci Rezidor.Radisson Blu Hotel Gdańsk reprezentuje Szef Kuchni Andrzej Lejman, Radisson Blu Hotel Wrocław – Szef Kuchni Piotr Lisiewski, Radisson Blu Hotel Szczecin  Szef Kuchni Wiesław Kartasiński, Radisson Blu Hotel Warszawa – Szef Kuchni Dariusz Zahorański, Park Inn by Radisson – Szef Kuchni Arkadiusz Ślusarenko oraz Szef Kuchni Stanisław Bobowski z Radisson Blu Kraków
Książka w wersji wydrukowanej nie będzie dystrybuowana w sprzedaży. Dlatego wszystkie znajdujące się w niej przepisy będą prezentowane na profilu Facebook hotelu Radisson Blu Kraków:http://www.facebook.com/RadissonBlu.Hotel.Krakow i na stronie www.papaja.pl. Wszystkie przepisy proponowane przez najlepszych kucharzy Radisson Blu można samodzielnie zastosować w domu. 
Fotografia: Robert Bednarczyk i Filip Łyszczek.

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS