< WRÓĆ DO Księga przepisów

Bigos staropolski

Księga Przepisów 2012-05-13
Składniki:
• Kapusta kiszona – 3 kg
• Suszone śliwki – 150 g
• Kwaśne gruszki – 2 szt
• Kwaśne jabłka – 2 szt
• S uszone grzyby – 100 g
• Wędzony boczek – 300 g
• Pieczona wołowina
(krwista) – 200 g
• Pieczona łopatka z sarny – 200 g
• Pieczony schab wieprzowy – 200 g
• Pieczona karkówka wieprzowa – 200 g
• Cienkie kiełbaski wędzone – 200 g
• Wędzona szynka – 200 g
• P ieczona kaczka – 1 szt
• Czerwone wino – 0,5 l
• S os z pieczenia z mięsa
• Majeranek, czosnek, sól, pieprz, kmin – do doprawienia mięsa
Przygotowanie:
Dopraw mięso majerankiem, czosnkiem, solą, pieprzem i kminem, a następnie upiecz. Całe mięso pokrój w kostkę o wymiarach około pół centymetra na pół centymetra.
Gotuj kapustę kiszoną z gruszkami i jabłkami przez około 1,5 godziny. Następnie wystudź i odstaw.
Następnego dnia dodaj śliwki i suszone grzyby. Gotuj przez około 1 godzinę. Następnie dodaj wędzony boczek pokrojony w kostkę. Całość gotuj przez około 45 minut. Ponownie schłodź.
Dodaj sos z pieczonego mięsa, pieczoną wołowinę i pieczoną sarninę. Całość gotuj przez około 20 minut. Ponownie schłodź.
Dodaj wieprzowinę i kiełbasę i gotuj przez około 40 minut.
Schłodzić.
Następnie dodaj kaczkę i szynkę wędzoną. Gotuj całość przez 20 minut. Dodaj wino. Wymieszaj, schłodzić i odstawić.
Następnego dnia bigos jest gotowy.




Przepis pochodzi z książki kucharskiej – Blu Mood Food, którą przygotował Krakowski hotel Radisson Blu. Zawiera ona 54 przepisy polecane przez Szefów Kuchni z sześciu polskich hoteli należących do sieci Rezidor. Radisson Blu Hotel Gdańsk reprezentuje Szef Kuchni Andrzej Lejman, Radisson Blu Hotel Wrocław – Szef Kuchni Piotr Lisiewski, Radisson Blu Hotel SzczecinSzef Kuchni Wiesław Kartasiński, Radisson Blu Hotel Warszawa – Szef Kuchni Dariusz Zahorański, Park Inn by Radisson – Szef Kuchni Arkadiusz Ślusarenko oraz Szef Kuchni Stanisław Bobowski z Radisson Blu Kraków
Książka w wersji wydrukowanej nie będzie dystrybuowana w sprzedaży. Dlatego wszystkie znajdujące się w niej przepisy będą prezentowane na profilu Facebook hotelu Radisson Blu Kraków: http://www.facebook.com/RadissonBlu.Hotel.Krakow i na stronie www.papaja.pl. Wszystkie przepisy proponowane przez najlepszych kucharzy Radisson Blu można samodzielnie zastosować w domu. 
Fotografia: Robert Bednarczyk i Filip Łyszczek.
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS