< WRÓĆ DO Księga przepisów

Supreme z kurczaka podanego z zasmażanym groszkiem cukrowym na paszteciku vol au vent

Księga Przepisów 2012-05-10
Składniki:
Kurczak z kostką - 180g
Oliwa – 10ml
Groszek cukrowy – 60g
Masło – 10g
Pasztecik vol au vent
Pomidorki koktajlowe – 2szt.
Redukcja z suszonych pomidorów do dekoracji
Kwiaty suszone do dekoracji
Sól , Pieprz do smaku
Przygotowanie:

Filet kurczaka z kostka przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na oliwie zaczynając od skóry. Smażymy do momentu aż skórka będzie chrupiąca.
Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2 min. Tak obsmażony filet przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy go przez ok. 15min.
Groszek cukrowy (można skorzystać z mrożonego) obsmażamy na maśle doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do pasztecika vol au vent i układamy na talerzu
Pomidorki koktajlowe zapiekamy w piekarniku przez ok. 3 min a następnie rozkładamy dekoracyjnie.
Danie dekorujemy suszonymi kwiatami.

Sos
Korpusy drobiowe – 2 szt.
Bukiet warzyw, przyprawy
Śmietanką kremówka- 500ml

Korpus drobiowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st przez 30 min do zaróżowienia. Następnie przekładamy do rondla, zalewamy bulionem, po zagotowaniu i zszumowaniu dodajemy bukiet warzyw. Wywar gotujemy ok. 2 godzin. Następnie przecedzamy przez sito, dodajemy śmietankę kremówkę i dalej redukujemy do połowy objętości. Na koniec doprawiamy do smaku.

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS