< WRÓĆ DO Księga przepisów

Święta z Cykorią - wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Księga Receptur Firmowych 2014-12-04
Składniki:

Składniki na ciasto:

·         1 kg mąki

·         6-7 łyżek oliwy

·         dużą szczypta soli

·         gorąca woda

Składniki na farsz:

·         ½ kg kapusty kwaszonej

·         1 łyżeczka pieprzu Cykoria

·         2 liście laurowe CYKORIA

·         4 ziarna ziela angielskiego CYKORIA

·         garść suszonych grzybów

·         1 cebula

·         oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Przygotowanie. Kapustę gotujemy do miękkości w wodzie (ok.1h). Grzyby moczymy. W tym czasie przygotowujemy ciasto: mąkę razem z oliwą i solą wkładamy do malaksera. Dolewamy tyle gorącej wody, aby powstało zwarte i nie klejące się ciasto.

Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie razem z odsączonymi grzybami na patelni. Dodajemy ugotowaną kapustę oraz wszystkie przyprawy. Dusimy do miękkości i szatkujemy tasakiem a następnie odsączamy na sitku.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2mm. Szklanką wycinamy wzory a następnie na każdy kawałek nakładamy małą porcję masy grzybowej (ok.1 łyżeczkę). Boki zlepiamy i każdy pieróg odkładamy na talerz posypany mąką. W dużym garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżką soli i łyżką oliwy. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.  W sytuacji, jeśli pierogi będziemy mrozić, czas gotowania skracamy do 1min.

Więcej przepisów na: www.cykoria.com.pl

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.