< WRÓĆ DO Księga przepisów

Święta z Cykorią - wigilijny groch z kapustą

Księga Receptur Firmowych 2014-12-04
Składniki:

·         ½ kg kapusty kwaszonej

·         ½ kg suchego grochu

·         2 cebule

·         3 liście laurowe CYKORIA

·         5 ziaren ziela angielskiego CYKORIA

·         1 łyżeczka pieprzu CYKORIA

·         sól do smaku

·         kilka łyżek oliwy z oliwek

·         szklanka białego wina

·         odrobina cukru

·         3-4 masła do smaku

Przygotowanie:

Przygotowanie. Groch zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Na następny dzień gotujemy go przez ok. 1h, do momentu, aż będzie miękki. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. W tym samym czasie gotujemy kapustę do miękkości /ok.50 minut/. Cebulę podsmażamy na oliwie i mieszamy z ugotowanym grochem i kapustą. Dodajemy przyprawy, cukier, wodę z kapusty, wino i gotujemy do momentu, aż wino odparuje. Dodajemy masło, najlepiej klarowane i podajemy na stół.

Więcej przepisów na: www.cykoria.com.pl

 

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.