< WRÓĆ DO Księga przepisów

Naturalne Gotowanie – barszcz z uszkami

Księga Receptur Firmowych 2014-12-04
Składniki:

Składniki:

·         słoik buraczków barszczowych Firma Bracia Urbanek

·         sól

·         pieprz

·         4 szklanki bulionu

Składniki na ciasto:

·         Szklanka mąki

·         ½ łyżeczki soli

·         2 łyżki oliwy

·         gorąca woda

Składniki na farsz:

·         ½ szklanki kapusty

·         garść suszonych grzybów

·         1 cebula

·         oliwa

·         sól

·         pieprz

·         2 ziarenka ziela angielskiego

·         1 liść laurowy

Przygotowanie:

Przygotowanie. Grzyby kroimy w cienkie paski i moczymy w wodzie. Kapustę gotujemy w garnku /ok. ½ h/. Cebulkę podsmażamy na patelni i wrzucamy do niej grzyby i kapustę. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie,  sól oraz pieprz i dusimy do momentu, aż kapusta będzie miękka.

Przygotowujemy barszczyk i ciasto do uszek. Buraczki mieszamy z bulionem, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mąkę mieszamy z solą i oliwą, dodajemy tyle gorącej wody, aby powstało ciasto, jak na pierogi, następnie cienko rozwałkowujemy i kroimy w prostokąty o szerokości 5cm. Na środku każdego prostokąta kładziemy ½ łyżeczkę nadzienia w odstępach ok. 2cm, zawijamy na zakładkę, odcinamy boki, które następnie lekko naciągamy i łączymy, tworząc uszka. Gotujemy w osolonej wodzie 1min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Gorący barszczyk rozlewamy na talerze, na wierzch wykładamy uszka. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS