< WRÓĆ DO Księga przepisów

Święta z Cykorią - paszteciki z grzybami

Księga Receptur Firmowych 2014-12-04
Składniki:

Składniki:

·        1 szklanka mąki

·        5 dag drożdży

·        1/3 szklanki mleka

·        sól

·        1 łyżka cukru

·        1 łyżka oliwy

Składniki na farsz:

·         ½ kg kapusty kwaszonej

·         1 łyżeczka pieprzu Cykoria

·         2 liście laurowe CYKORIA

·         4 ziarna ziela angielskiego CYKORIA

·         garść suszonych grzybów

·         1 cebula

·         oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Przygotowanie. Kapustę gotujemy w osolonej wodzie. Grzyby moczymy w miseczce z wodą.

W tym czasie podgrzewamy mleko a następnie resztę składników ciasta mieszamy ze sobą. Gotowe ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż powoi objętość.

Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem z odsączonymi grzybami na patelni. Dodajemy ugotowaną kapustę oraz wszystkie przyprawy. Dusimy do miękkości i szatkujemy tasakiem a następnie odsączamy na sitku.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na grubość 2mm z pomocą papieru do pieczenia, obkładając nim z każdej strony ciasto. Wycinamy dwa prostokąty prostokąty o szerokości 10cm. Na wierzch jednego prostokąta wykładamy nadzienie a następnie przykrywamy je drugim kawałkiem ciasta. Boki zlepiamy a prostokąt kroimy na 3cm kawałki. Czynność powtarzamy.

Paszteciki pieczemy ok. 25 minut w temp 180 stopni. W trakcie pieczenia smarujemy je oliwą.

Więcej przepisów na: www.cykoria.com.pl

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.