< WRÓĆ DO Księga przepisów

Drożdżówki z jabłkiem

Księga Receptur Firmowych 2014-04-07
Składniki:

Składniki:

·         250g mąki

·         5 łyżek cukru

·         3 dag świeżych drożdży

·         1 szklanka mleka

·         4 żółtka

·         50 g masła

·         1 słoiczek jabłka prażonego Firma Bracia Urbanek.

Przygotowanie:

Przygotowanie. Przygotowanie. Drożdże kruszymy, mieszamy z odrobiną cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem a następnie  odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie masło i cukier rozpuszczamy w rondelku a następnie studzimy. Dodajemy żółtka oraz wyrośniętą masę drożdżową a następnie mąkę. Zagniatamy bardzo dokładnie (np. w malakserze), w razie potrzeby dodajemy nieco mąki lub odrobinę wody.  Na sam dół silikonowych form do muffinek lub babeczek wykładamy duże porcję jabłka prażonego oraz na wierzch – drożdżowe ciasto (do 1/3 wysokości). Zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 C przez ok. 20-25 minut.

Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.