< WRÓĆ DO Księga przepisów

Barszcz biały z sokiem z ogórków

Księga Receptur Firmowych 2014-04-07
Składniki:

Składniki na duży garnek:

·        warzywa (marchewka, seler, pietruszka, cebula, 1 ząbek czosnku)

·        gotowy zakwas

·        10 dag boczku

·        4 pęta białej lub innej kiełbasy

·        8 jajek na twardo

·        sok z 1 słoika ogórków kwaszonych Firma Bracia Urbanek

·        przyprawy (sól, pieprz, majeranek, 2 listki  laurowe,  5 ziaren ziela angielskiego)

·        2-3 łyżki mąki

·        2-3 łyżki śmietany

Przygotowanie:

 

Przygotowanie.  Warzywa obieramy, kroimy w mniejsze części i gotujemy pod przykryciem razem z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym ok. 30 minut. W tym czasie pokrojony boczek i kiełbasę podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz a następnie odstawiamy. Kiedy warzywa będą miękkie, zupę przecedzamy i dodajemy do wywaru sok z ogórków kwaszonych, boczek z kiełbasą oraz zakwas. Gotujemy ok.10 minut a następnie zagęszczamy mąką. 2-3 łyżki maki rozpuszczamy w chłodnej wodzie i wlewamy do żurku intensywnie mieszając. Solimy do smaku, dodajemy majeranek oraz 1-2 łyżki śmietany. Podajemy razem z pokrojonymi w ćwiartki jajkami na twardo.

Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl

 

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.