< WRÓĆ DO Księga przepisów

Babka z jabłkami

Księga Receptur Firmowych 2014-04-07
Składniki:

Świąteczne gotowanie – babka z jabłkami

Składniki:

·         450-500g mąki

·         7 dag świeżych drożdży

·         ½ szklanki mleka

·         ½ szklanki cukru

·         ¼ szklanki oleju

·         pół kostki masła

·         2 żółtka

·         2 jajka

·         1/3 słoiczka jabłka prażonego Firma Bracia Urbanek.

·         Kruszonka (12,5 dag ciepłego masła, 12,5 dag cukru, 250dag mąki)

Przygotowanie:

 

Przygotowanie. Drożdże kruszymy, mieszamy z odrobiną cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem a następnie  odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie masło i cukier rozpuszczamy w rondelku a następnie studzimy. Dodajemy olej, jajka i żółtka, wyrośniętą masę drożdżową a następnie mąkę. Zagniatamy bardzo dokładnie (np. w malakserze). Pod sam koniec dodajemy 1/3 słoiczka odsączonego jabłka prażonego. Na sam dół wysmarowanej, dużej formy do pieczenia wykładamy ciasto drożdżowe (do 1/3 wysokości). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Robimy kruszonkę: wszystkie składniki mieszamy rękami. Ciasto pieczemy w 180 C przez ok. 10 minut. Wyjmujemy na chwilę, posypujemy kruszonką i wstawiamy na kolejne 20-30 minut.

Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS