< WRÓĆ DO Księga przepisów

Zupa dyniowa z CYKORIA

Księga Receptur Firmowych 2014-01-22
Składniki:

Składniki dla 4 osób:

  • ¼ dyni
  • pozostałe warzywa (1 por, 2 cebule, 5 ziemniaków)
  • 2 kostki bulionu CYKORIA
  • pieprz CYKORIA do smaku
  • gałka muszkatołowa CYKORIA
  • sól, pieprz cayenne do smaku
  • garść pestek z dyni, kilka listków bazylii lub natki pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:

Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Gotujemy w wodzie pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. W osobnym garnku gotujemy 4-5 małe ziemniaki. Przygotowujemy bulion: w gorącej wodzie rozpuszczamy kostki bulionowe CYKORIA i zagotowujemy.

W tym czasie kroimy pora i cebulę w talarki. Posolone warzywa z dodatkiem pieprzu CYKORIA wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy przez ok.10 minut na średnim ogniu.

Do malaksera przekładamy ugotowaną dynię oraz pora z cebulą. Miksujemy na gładką masę, stopniowo dodając bulion. Po ugotowaniu ziemniaków, obieramy je ze skórki i wrzucamy do malaksera. Całość ponownie miksujemy. Przyprawiamy 2 szczyptami gałki muszkatołowej CYKORIA oraz pieprzem cayenne. Im więcej dodamy ziemniaków dodamy, tym gęstszy uzyskamy krem.

Gorącą zupę podajemy w miseczkach. Dekorujemy pestkami dyni oraz listkami bazylii lub natką pietruszki.

Więcej przepisów na: www.cykoria.com.pl

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS