< WRÓĆ DO Księga przepisów

Świąteczna zupa krem z borowików

Księga Receptur Firmowych 2013-12-17
Składniki:
Składniki:
• 3 kostki 100g serka topionego SERTOP (Tylżycki lub Śmietankowy) 
• 600g świeżych lub mrożonych krojonych borowików
• Włoszczyzna: 4 marchewki, 3 pietruszki, 1 cebula, 1 por, 1 seler
• 150g masła
• 3 łyżki mleka
• 4 kromki chleba tostowego pszennego
• Przyprawy: sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy
• zielona pietruszka do dekoracji
• 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na wiórki na tarce o grubych oczkach. Pozostałe jarzyny kroimy. Tak przygotowane warzywa wraz z czosnkiem i grzybami wkładamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody. Następnie dodajemy ¾ przygotowanej porcji masła i przyprawy.  Gotujemy ok. 1,5 godziny.
W tym czasie przygotowujemy grzanki. Chleb tostowy kroimy w drobną kostkę i podsmażany na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła do momentu zrumienienia. Gotowe grzanki odstawiamy.
Podgrzewamy mleko i dodajemy do niego serki topione a następnie mieszamy do momentu rozpuszczenia serków, nie doprowadzając do wrzenia. Całość wlewamy do ugotowanej zupy, doprawiamy do smaku i odstawiamy. Kiedy zupa trochę przestygnie, miksujemy ją na jednolity krem, wyjmując wcześniej kilka grzybków do dekoracji.
Gotowy krem podajemy z grzankami oraz kawałkami borowików. Dodatkowo dekorujemy natką zielonej pietruszki. Smacznego.

więcej przepisów na: www.sertop.com.pl

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS